Privacy verklaring

zaterdag 31 januari 2009

Imbolc


Imbolc wordt gevierd van de zonsondergang op 31 januari tot de zonsondergang op 2 februari. Het wordt ook wel Oimelc of het ploeg- en zaaifeest genoemd.

Imbolc is een zuiveringsfeest. Nu nog is het bij sommigen traditie om in februari een grote schoonmaak te houden. Alle Midwinterversieringen moeten het huis uit zijn, want we doen afstand van de winter en maken ons klaar voor de lente. Februa (uit februari) is ook het Latijns voor zuivering. Door te reinigen wordt er ruimte gemaakt voor het nieuwe.

Na de winter worden de akkers weer vruchtbaar gemaakt, met behulp van de Godin. Een beeldje van de Godin werd rondgedragen en ondergedompeld in water om te reinigen en vruchtbaar te maken, zodat de Godin de aarde reinigt en opnieuw vruchtbaar maakt voor een goede oogst.


Imbolc betekent in of om de buik. Om de buik lijkt de meest logische vertaling, omdat men vroeger driemaal ritueel om de akker heen ploegde. De akker werd gezien als de moedergodin zelf.

Imbolc feest wordt veelal in verband gebracht met de keltische (Ierse) Godin Brigid (Briget), het wordt dan ook vaak gezien als een keltisch feest. Brigid is een vuurgodin, vruchtbaarheidsgodin en de Godin van de inspiratie /poëzie.


In de Brigittatempel van Kildare werd een ‘eeuwig’ vuur ter ere van haar brandende gehouden door negentien maagdelijke priesteressen. Brigid is later ‘opgenomen’ in het Christelijke geloof (als vroedvrouw van Maria of in andere verhalen als dochter van een druïde en zich door Saint-Patrick liet bekeren).

Oimelc kan worden vertaald als schapenmelk, en zou dusdanig verwijzen naar de geboorte van lammeren in het voorjaar, waardoor de productie van schapenmelk weer op gang komt.


Het is gebruikelijk om bij Imbolc een kruis, 'Brigid's Cross' (hieronder beschreven), te maken van het laatste graan. Dit kruis hangt het hele jaar in huis, tot er het volgende jaar een nieuwe wordt gemaakt. Het kruis activeert de levenskracht van het graan.

Kleuren - Wit, roze, geel en lichtgroen    
Kristallen/edelstenen - Rozenkwarts, bergkristal, amethist
Voedsel - Melk (en melkproducten) ,muffins, pannenkoeken en zaden 
Wierook/kruiden - Engelwortel, basilicum, speenkruid, laurier en mirre
Bloemen - Iris, viooltjes en alle witte en gele bloemen


Gebruiken:
Een oud gebruik bij Imbolc is om in elke kamer van het huis een kaars te ontsteken om symbolisch de terugkeer van het licht (de zon) aan te moedigen en het duister te verdrijven. (Wat dus door de Christenen is overgenomen in hun Lichtmis.)
Imbolc is een perfect feest om rituelen te houden voor nieuwe liefde, vruchtbaarheid, herwinnen van (zelf)vertrouwen. Tot 21 maart is het de tijd om fysiek en spiritueel te reinigen.



Wat kun je zoal doen:
- Als je as hebt van het Yuleblok kun je dit in je tuin verspreiden.

- In bakken kun je  spelt zaaien. Spelt is een oude tarwesoort. Je vindt ze in de natuurwinkel. Het zaad kan dienen als symbool voor het doel van je plannen die nu duidelijk omlijnt zijn en wat je met Lughnasadh wil oogsten.Een alternatief om te zaaien zijn bloemenzaadjes.

- Binnenshuis kun je een voorjaarsschoonmaak beginnen. Ruim overbodig geworden spullen op of breng ze (bijvoorbeeld) naar een kringloopwinkel. De voorjaarsschoonmaak kun je ook symbolisch toepassen door met je heksen bezem in een ritueel het hele huis door te gaan.



- Een traditioneel reinigingsritueel tijdens Imbolc is het wassen van handen, voeten en gezicht met warm water in de buitenlucht. Het warme water symboliseert de kracht van Imbolc. Tijdens dit ritueel kun je vergeven en vergiffenis vragen. Dit kan met de persoon in kwestie, maar ook in je hoofd. Kwaadheid en wrok zijn emoties die veel energie opslokken. Ze staan vernieuwing in de weg.

- Imbolc is ook een goede tijd om kaarsen te maken en te zalven. In deze tijd krijgen ze de kracht van het vuur van Brigid mee.


- Bridget's kruis maken:
Het Bridget's kruis was een symbool wat afgeleid was van zonnesymbolen zoals het zonnewiel. De materialen voor het kruis (stro, graan of gras) werden tijdens de Imbolc viering onder de tafel gelegd waar het feestmaal plaatsvond.
Na de viering werden de kruizen op rituele wijze gemaakt door het hele gezin. De kruizen werden vervolgens in de huizen en stallen gehangen als gelukbrenger en afweer tegen het kwaad.
In Schotland werden Bridget's kruizen ook in het bed gelegd van een pas getrouwd stel. Dit om vruchtbaarheid te garanderen. Het maken van een Bridget's kruis is een meditatieve handeling die prima in een Imbolc ritueel past.


Hier volgt een beschrijving van één van de methodes om een kruis te maken:
Benodigdheden:
- Een bosje stro van ongeveer 35 cm lang
- Touw of raffia
Neem 2 strootjes en kruis ze in het midden, vouw de tweede om de eerste (je hebt nu een T-vorm). Neem een derde strootje en vouw deze om het tweede strootje, parallel aan het eerste strootje (je hebt nog steeds een T-vorm).
Je hebt nu een arm met één stro, een arm met twee en een arm met drie strootjes. Neem nu een vierde strootje en vouw deze om de arm met drie strootjes zodat een kruis ontstaat.
Het vijfde strootje vouw je om de laatst gevormde arm, parallel aan de arm met maar één strootje. Dit herhaal je kloksgewijs totdat het vierkant dat in het midden ontstaat ongeveer 5 cm is. Tot slot bind je de uiteinden van de vier armen met raffia of touw en knip je de uitstekende strootjes af.
Tijdens dit proces concentreer je je op de energie die jij in het kruis stopt. Werk vanuit je solar plexus, je zonnevlecht. Bedenk dat het Bridget's kruis correspondeert met deze kern.

Symboliek: Ontmoeting met Bridget

Brigid blesses the earth with energy at Imbolc 

Een klein schijnsel aan de horizon in diepe duisternis gehuld lokt de eenzame reiziger. De reiziger loopt vermoeid in een heuvel-achtig landschap. Dichterbij het licht aangekomen worden de contouren zichtbaar van een gebouw, of is het een grot.
Het licht lijkt sterker te worden totdat duidelijk het gebouw de vormen van een tempel aannemen. Zacht klinken vrouwen stemmen, zingend dan weer pratend. Echter niet pratend tegen elkaar maar tegen de reiziger.
De reiziger twijfelt, de stemmen klinken uitnodigend en vriendelijk. Er is altijd een weg terug beseft de reiziger dus wordt de stap genomen de tempel in. Daar wacht een prachtig schouw-spel, honderden verlichte kaarsen vormen een pad naar een waterplaats. Een natuurlijke bron met kristalhelder water.

De reiziger volgt het pad en houd stil aan de rand van de bron. Naast de bron staat een jonge vrouw met in haar handen een kelk. Ze vult de kelk met het bronwater en geeft het aan de reiziger. Het water verzacht de vermoeidheid, lest elke dorst, voed elke honger en geeft een weldadig verkwikkend gevoel. De reiziger sluit de ogen en geniet.
Een lichte aanraking doet de reiziger de ogen opslaan. De vrouw is verdwenen evenals de bron. De reiziger ziet een zware eikenhouten deur voor zich en loopt er naartoe, de kelk nog in de handen. Al lopende naar de deur opent deze zich en openbaart een langwerpige kamer met een groot vuur in het midden.

Naast het vuur staat een vrouw geduldig te wachten en achter het vuur is een zetel zichtbaar waar een tweede vrouw op zit. De staande vrouw wenkt de reiziger nader te komen. Beide vrouwen zien er tijdloos uit, hun leeftijd niet te schatten.
De staande vrouw legt nieuw hout op het vuur en zegt: "we verwachtten je al, Bridget wacht op je, kom en volg mij." De vrouw neemt de kelk over van de reiziger en loopt om het vuur heen naar de vrouw in de zetel. De reiziger volgt haar en zet zich neer op de grond aan de voeten van de vrouw.

Ze glimlacht en in haar ogen zie je haar eeuwenoude wijsheid. "drink uit mijn kelk en deel mijn wijsheid." De vrouw naast haar geeft je de kelk aan en tot je verbazing is de kelk gevuld met een witte vloeistof. Je drinkt met gesloten ogen en proeft het nieuwe leven, de belofte van het nieuwe jaar.
Door je aderen stroomt creativiteit, je bruist van de energie om vorm te geven aan het jaar dat gaat komen. "Welke vlam ontspringt in jouw bron?" vraagt Bridget. "Welke gave ga jij benutten?" "Wat geef jij terug aan de aarde?"

Het antwoord op haar vragen voel je opkomen uit de diepte van je ziel. Dit is het antwoord op jouw vragen. Bridget pakt een twijg van de grond en steekt de twijg in het vuur. De twijg vat vlam en de hitte van de twijg is eender aan de hitte van het grote vuur. "Elke uitgevoerde wens of idee is als deze twijg, afkomstig uit dezelfde bron, krachtig als de bron".
Je herinnert je oudste dromen, wensen, ideeën, er is slecht één vonk nodig om ze in daden om te zetten. Dit is Imbolc, dit is Bridget. Je bedankt Bridget en je neemt in je ziel de eeuwige vlam van haar vuur mee. Als reiziger ben je gekomen, als ontwakend kind ga je terug.


Geen opmerkingen: