Privacy verklaring

zondag 21 december 2008

Happy Yule


Yule, ook wel Midwinter of winterzonnewende genaamd, valt op 21 December.
Met de zonnewende vieren we de terugkomst van het licht en wordt het jaarwiel weer op gang gebracht. Het is een goede tijd om wensen te doen voor het nieuwe jaar.
Deze dag heeft de langste Nacht van het jaar. Na deze lange nacht, zullen de dagen weer langer worden ... dus vieren we de terugkeer van het licht. Daarom wordt dit jaarfeest ook wel het Lichtfeest genoemd.

Het is een tijd van bezinning ... loslaten en opnieuw beginnen ... opnieuw geboren worden ... het licht aanschouwen.
Het is dan tijd om terug te kijken op de zegeningen van het afgelopen jaar en dit te vieren met vrienden en familie. Deze dag is de eerste, officiƫle dag van de winter.
De moedergodin geeft geboorte aan het zonnekind en aan hoop, omdat er weer nieuw licht is geboren.


De symbolische gedachte achter Yule: Geboorte van het licht, de langste nacht van het jaar, inzichten, toekomst planning, naar binnen keren.

Yule symbolen: naaldbomen, haardvuren, hulst, wiel met acht spaken, dennentakken, kransen, kaarsen en guirlandes, vruchten met kruidnagelen erin (pommanders.

Voedsel: gegrilde kalkoen, wijn, gedroogde vruchten, eierpunch, varkensvlees, bonen, gemberkoek, koekjes waarin cider gebruikt is, noten, bessen, gember thee, wassail, geroosterde appels, kaneelthee, wilgenthee, sinaasappels, plumpudding, peperkoeken, amandel- en suikerkoekjes, knoflookbrood.

Ook kun je je eigen boomstronkgebak maken.


Planten, bomen en kruiden: hulst, laurier, dennenappels, gember, mirre, valeriaan, nootmuskaat, kruidnagel, jeneverbes, bosbessen, eik en ceder

Geuren (wierook) en olie: rozemarijn, mirre, nootmuskaat, saffraan, dennen, gember, jeneverbes, kruidnagel, mirre, sandelhout, kaneel

Kruiden:
Kaneel, Wilg, Rozemarijn, Ananas, Gember, Valeriaan, Wijnruit, Alsem, Maretak

Kleuren: Rood, groen, goud en wit.
Groen staat voor de vruchtbaarheid. Rood staat voor warmte, Goud is de kleur van het licht en wit staat voor reinheid.

Stenen: bloedkoraal, robijn, granaat, tijgeroog, toermalijn

Altaar decoraties: maretak, hulst, klein kerstboompje, draden met gekleurde lampjes, yule/kerstkaarten, kaarsen, kransen, guirlandes, cadeaus en gekleurd inpakpapier.


Traditionele activiteiten: de kerstboom versieren, verhalen vertellen, kransen maken, wensen sturen (dus kaarten, brieven), zingen, een Yuleblok maken en later opbranden.
Je kunt om het Yulefeest op te luisteren hulstbladeren en maretak (mistletoe) ophangen. Groenblijvende takken en rode bessen symboliseren in deze donkere dagen dat de natuur weer groen zal worden en zal gaan bloeien.

Gebruiken voor Yule:
Met Yule werden vanouds grote vuren aangestoken. Ten dele is dat om de terugkeer van het licht te vieren, maar vuur heeft ook een transformerende werking. Het vuur heeft de vonk van het goddelijke in zich, de vonk die elk jaar opnieuw na de winter Moeder Aarde zal bevruchten. Daarom werd met Yule een groot blok eikenhout verbrand, het Yuleblok. De kleuren die gebruikt worden zijn rood en groen. De meeste huidige christelijke kerst gebruiken, komen voort uit de oude gebruiken van de Yule viering, zoals de kerstboom en de kleuren rood en groen. Ook de linten waren al bekend bij onze voorvaderen.
De as wordt bewaard en werd met Imbolc over de akkers gestrooid. Het vuur vernietigt de vruchtbaarheid van de eik niet, maar transformeert en verjongt deze groeikracht om ook in het nieuwe voorjaar weer de vegetatie te laten groeien. Omdat wij niet allemaal een akker hebben kun je de as ook in je tuin strooien met Imbolc.


Het maken van een Yuleblok:
Neem een blok eiken, es of den en maak de onderkant vlak zodat hij goed stevig ligt. Boor 3 gaten in de bovenkant, groot genoeg om er een kaars in te plaatsen.
Dan kun je het blok nog versieren met bijvoorbeeld dennenappels, hulst, mos, bladeren.

Voorbeelden van een Yuleblok



Hoe vieren wij Yule


Zo gebruiken wij het Yuleblok:
Je kunt de kaarsen op het Yuleblok tijdens je viering aansteken en dan de wensen uitspreken die je in gedachte hebt om het nieuwe jaar in te gaan.
Bij het aansteken van de 1e kaars spreek je je wens uit voor jezelf.
Bij het aansteken van de 2e kaars spreek je een wens uit voor je dierbaren.
Bij het aansteken van de 3e kaars spreek je een wens uit voor de wereld.
Na de viering verbranden wij onze Yuleblokken in de vuurkorf in de tuin om zo onze wensen nog meer kracht mee te geven en om het licht te vieren. De as gaan we bewaren tot Imbolc.

Voedsel
Verder ga ik nog suiker, amandel- en kruidkoekjes bakken voor vanavond en als drank nemen wij rode bessensap.

Verhalen
Tijdens de viering zal ik een verhaal voorlezen over het "gevecht" tussen Koning Hulst en Koning Eik. Ditmaal wint Koning Eik zodat er weer meer licht komt. Met de Zomerzonnenwende is het weer omgekeerd en wint Koning Hulst zodat we weer de donkere dagen in gaan.
Ook heb ik nog een mooi liedje gevonden wat ik als vers ga voorlezen ter verwelkoming aan de zon en in Engels gedicht wat ik wil voorlezen. 

Versiering
Verder zullen er heel veel kaarsjes branden om de terugkeer van het licht te vieren en ons altaar zal oa. versiert zijn met hulst, eikenbladeren en dennenappels. Voor vanavond neem ik dennen wierook.

Elfentak
Met Yule komen de elfen in vrede en vriendschap naar ons toe, met stemmen waarin de door herinneringen uit verre tijden voortgebrachte dromen en voorzeggingen weerklinken. We doen een beroep op de elfen om ons de toekomst te helpen vinden.
De hele winter wachten we op de betoverende aanwezigheid van de elfen en met Yule zijn ze er dan.
Zojuist heb ik nog een elfentak gemaakt. Je maakt een tak zilver met zilverfolie (ik gebruikt normaal altijd natuurlijke materialen maar met zilver is dit wat moeilijk). Ik heb er 3 zilveren klokjes aan gehangen met zilveren koordjes en nog een sierlijk doorschijnend geel lint.
Wanneer krachten vibreren geven ze licht af. Bellen of klokjes zijn boodschappen van licht en geluid, die ons door de elfen worden gestuurd. De belletjes zorgen er ook voor dat kwade geesten uit de buurt blijven.
Wees bewust van deze natuurwezentjes rond Yule, ze kunnen je helpen als je het even niet meer ziet zitten in deze donkere dagen.

Wij wensen iedereen een hele fijne Yule viering toe !


Geen opmerkingen: