De ui behoort tot de familie van de Lelieachtigen, die alle uit een bol
opgroeien. Zo'n bol is als het ware een eigen aardbolletje voor de
plant, dat haar voedsel bevat, waardoor ze zich in hoge mate
onafhankelijk kan maken van haar omgeving; als ze maar wat water en
zonneschijn krijgt ! De ui is een tweejarige plant. In haar eerste
levensjaar ontkiemt het zaad en vormt geleidelijk de vlezige bol met al
zijn rokken, die een suikerhoudend sap bevatten als reservevoedsel voor
de latere plant.
In het tweede jaar schiet in de lente uit die bol een lange, holle stengel op, die aan zijn uiteinde opnieuw een bol vormt, nu van dunne bloemsteeltjes die lila bloempjes dragen. Door de stengel heen wordt het voedsel uit de bol naar boven opgezogen voor de bloei. Het is alsof de bol zich van onderen naar boven verplaatst. De ui bevat veel fosfor, de lichtdragende stof die in de hersenen menig licht laat opgaan, zodat men plotseling iets begrijpt. Wie veel uien eet kan beter denken. Behalve fosfor bevat de ui ook veel zwavel, die er de 'prik' aan geeft die tranen doet opwellen. Deze zwavel reinigt het bloed geweldig.
Bij besmettingsgevaar bijvoorbeeld gedurende een epidemie, doet men er goed aan steeds ui en knoflook te eten. Bij migraine, oorsuizen en aangezichtspijn legt men een schijf ui achter het oor en maakt die vast met een pleister; hij trekt alle kwaad het hoofd uit ! Bij verkoudheid, bronchitis, keelpijn, darmkramp en diaree: een rauwe ui eten. Bij insekten beten en -steken: plakjes ui erop leggen. Krachtige ontsmettende en slijmoplossende hoestdrank. Pel een grote ui, snijd hem in ringen en leg die in een kom. Giet er 3 eetlepels heldere natuurhoning over. Dek het af en laat het een nacht staan. Zeef het mengsel en neem er 3 a 4 keer per dag een lepel van.
In het tweede jaar schiet in de lente uit die bol een lange, holle stengel op, die aan zijn uiteinde opnieuw een bol vormt, nu van dunne bloemsteeltjes die lila bloempjes dragen. Door de stengel heen wordt het voedsel uit de bol naar boven opgezogen voor de bloei. Het is alsof de bol zich van onderen naar boven verplaatst. De ui bevat veel fosfor, de lichtdragende stof die in de hersenen menig licht laat opgaan, zodat men plotseling iets begrijpt. Wie veel uien eet kan beter denken. Behalve fosfor bevat de ui ook veel zwavel, die er de 'prik' aan geeft die tranen doet opwellen. Deze zwavel reinigt het bloed geweldig.
Bij besmettingsgevaar bijvoorbeeld gedurende een epidemie, doet men er goed aan steeds ui en knoflook te eten. Bij migraine, oorsuizen en aangezichtspijn legt men een schijf ui achter het oor en maakt die vast met een pleister; hij trekt alle kwaad het hoofd uit ! Bij verkoudheid, bronchitis, keelpijn, darmkramp en diaree: een rauwe ui eten. Bij insekten beten en -steken: plakjes ui erop leggen. Krachtige ontsmettende en slijmoplossende hoestdrank. Pel een grote ui, snijd hem in ringen en leg die in een kom. Giet er 3 eetlepels heldere natuurhoning over. Dek het af en laat het een nacht staan. Zeef het mengsel en neem er 3 a 4 keer per dag een lepel van.
De laatste twee dagen heb ik dan toch ook maar de ui op de kruidenlap
geborduurd. Hij borduurt zo fijn dat ik het moeilijk vind om deze lap
aan de kant te leggen. Hoewel het volgend kruid (de peperkorrels) nu
toch echt even moet wachten, want ik begin morgen eerst aan een forever
friend beertje voor op een round robin en daarna is een ander werkje aan
de beurt wat ik voor iemands verjaardag ga maken. En hier dan een foto
van de lap MET ui ...
The last days I stitch the onion on the herb sampler ...
The last days I stitch the onion on the herb sampler ...
Als ik het forever friend beertje en het andere werkje wat ik moet maken
af heb, dan ga ik als een speer verder met deze lap, want ik heb van
dezelfde firma (royal paris) een andere hele mooie kruidenlap gezien die
ik komende week ga bestellen. Ook op deze ga ik dan de Franse
benamingen veranderen in Nederlandse kruidennamen.
This herbsampler I'm going to order next week ...
This herbsampler I'm going to order next week ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten