Privacy verklaring

vrijdag 16 juni 2006

Citroenmelisse

Mijn dochter is vanmorgen terug geweest naar de huisarts om de uitslag te halen van haar bloedonderzoek en hartfilmpje. Het bloed was prima, maar op het hartfilmpje is te zien dat ze een ruis op het hart heeft. Nu moet ze maandag om 13.50 uur bij de cardioloog zijn, die een echo gaat maken. Dus het is weer afwachten. De huisarts heeft deze afspraak voor haar gemaakt zodat ze snel terecht kan bij de cardioloog, aangezien ze vrijdag voor 10 dagen naar Spanje op vakantie gaat. Nu maar hopen dat ze evengoed kan gaan.

Citroenmelisse
(Melissa officinalis)

Deze foto is gemaakt in mijn eigen tuin, ik gebruik de citroenmelisse regelmatig. De citroenmelisse is een kruid dat 1 meter hoog kan worden. Het hoort in Zuid-Europa, maar werd als geneeskruid over heel Europa verspreid. De geur en smaak doet aan citroen denken. De witte bloemen trekken door hun honingrijkdom veel bijen aan. De Latijnse naam Melissa duidt hierop, want dat is afgeleid van mel, dat honing betekent; officinalis wil zeggen: geneeskrachtig.
In de middeleeuwen werd dit kruid al gekweekt als geneeskruid. Zp hadden de karmelieter monnikken een aqau carmelitarum samengesteld, dat zowel uitwendig als inwendig gebruikt kon worden en dat gemaakt werd van melisse, alcohol en water. Tegenwoordig bereidt men nog steeds melissegeest: Weleda Balsemieke Melissegeest, waarin ook andere kruiden verwerkt zijn. Melisse is een toverkruid, dat gebruikt wordt door heksen en kruidenvrouwen.
Een beroemd occultist uit de achttiende eeuw, Cagliostro, gebruikte voor zijn verjongingskuur (een groots opgezette reinigingskuur) vijf kruiden, te weten: melisse, ruit, salie, valeriaan en ijzerhard. Voor nerveuze klachten: Men zet een verrukkelijke thee van het gehele kruid (10 gram op 1/2 liter water), die men met bruine suiker even zachtjes laat doorkoken. Deze thee versterkt de zenuwen.
Ook geeft hij een diepe slaap met mooie dromen; depressies en melancholie verdwijnen; migraine, maagkrampen en hartkloppingen verminderen. Samen met rode klaver is citroenmelisse een van de bruikbaarste kruiden om een uitgeput stelsel weer op gang te krijgen, door haar ontkrampende en opwekkende, verwarmende werking.
Een kopje citroenmelisse na de maaltijd is een spijsverteringsstimulant en helpt tegen koliek of flatulentie. Dit komt door het krampwerend effect van de etherische oliën, met name eugenol. De vluchtige oliën in de bladeren kunnen verloren gaan tijdens het drogen, dus kunt u het kruid het beste vers of bevroren gebruiken.

Geen opmerkingen: