Privacy verklaring

vrijdag 31 oktober 2008

Samhain (halloween)

Samhain - 31 oktober
Andere namen: Winterfeest, Halloween
 
Veel heksen en paganisten zien Samhain als een nieuwjaarsfeest. Samhain was namelijk het Keltisch Nieuwjaar. De aarde gaat nu rusten nadat vruchten zijn afgestorven en de zaden verspreid.
Het feest houdt verband met de seizoenswissel en de cyclus van het leven. Tijdens deze periode kan de aarde zich voorbereiden op een nieuw begin. Daarom is het ook geschikt om dan voor het eigen leven terug te blikken op het verleden, oude dingen los te laten en voorbereidingen te treffen.

Samhain is het laatste oogstfeest. We denken daarbij vooral aan noten, zaden, de laatste appels, de laatste knolgewassen. Alles moet binnen zijn voordat de vorst invalt. Samhain is ook de tijd van de slacht.
De hammen worden opgehangen, worst wordt gemaakt. Als er nu niet genoeg voorraden worden aangelegd om de winter door te komen, breekt er straks een harde tijd aan. Voor ons, met supermarkten die altijd genoeg te bieden hebben, is dat wat moeilijk voorstelbaar, maar in veel delen van de wereld is de wintervoorraad nog steeds van levensbelang.


Samhain is als tegenhanger van Beltain op het jaarwiel, ook een feest ter verering van de doden. Bij de heksen is dit nog steeds zo. Zij geloven dat de sluier tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden dan het dunst is.
Op deze dag wordt er door velen een maaltijd georganiseerd en worden er extra borden bijgezet voor de overledenen met diens lievelingsmaaltijd. Voor het raam worden kaarsen geplaatst zodat hun dierbaren de weg naar huis kunnen vinden.


Wat kun je doen om het te vieren?
* als je een altaar hebt: leg aandenkens aan overleden dierbaren neer
* versier je huis of altaar met bruin, zwart, paars, donkergroen en/of donkerrood
* versier je huis of altaar met pompoenen, noten, herfstbladeren gemengd met altijd groene planten
* voedsel, wijn en een bord met bestek en servetje om de overledenen symbolisch uit te nodigen.
* zet wijn en iets te eten buiten neer voor de geesten die langskomen
* brandt een kaars in je raam ( bij voorkeur goud of oranjekeurig)


Activiteiten:
- divineren
- pompoenen uitsnijden en pompoenensoep maken en eten.
- brieven schrijven aan overledenen die je nog graag iets zou willen vertellen (je kunt de brief bijvoorbeeld in een enveloppe op je altaar zetten gedurende een aantal dagen om hem tijdens een Samhain ritueel voor te lezen en daarna te verbranden of te begraven)
- het bezoeken van graven van overledenen (neem bijvoorbeeld wat koek of ander voedsel mee om het daar achter te laten)

Eten:
bij voorkeur seizoensgebonden zaken als:
* wild
* zeevruchten
* seizoensgroenten
* appels en peren

Drinken:
Stevige rode wijn

Waar vandaan  komt de Jack-o-lantern ...


Er zijn meerdere herkomsten die de ronde doen over de Jack-O-Lantern en die de naam van de bekende uitgeholde pompoen verklaren.

* Een oud Iers verhaal vertelt over een man Jack, die rondzwierf door de koude nachten omdat hij niet in de hemel en niet in de hel mocht komen. Om zijn wegen te verlichten had hij een kooltje uit het vagevuur in zijn bezit, maar dit was te heet om vast te houden, dus stopte hij het in een uitgeholde raap die eigenlijk als voedsel moest dienen en hij maakte er een lantaarntje van.

* De Oude Kelten die een uitgeholde raap aan hun buitendeur hingen met een gloeiend kooltje er in, om de slechte geesten te verjagen en de goede geesten aan te trekken.

* Het lichtje dat in de pompoen brandt zou een symbool zijn voor het lichtje van het leven dat achter de dood schijnt. Men zegt dat een flikkerende kaarsvlam in een pompoen een teken zou zijn dat een overleden voorouder of een geest de vlam aanraakt.


Gisteravond ben ik met de dames van onze quiltbee een kartonage cursus gaan doen. Geen van allen hadden we dit al eens gedaan en het leek ons leuk om toch eens te zien hoe dit nu gedaan werd.
Om half 8 werd begonnen nadat we allemaal een kartonage set uitgezocht hadden. De meeste maakte een doosje en een iemand koos voor een klein notitieboek te maken. Na afloop een foto gemaakt van al onze vorderingen.


Welke doos zou nu van mij zijn? Als je goed naar de kleuren kijkt kun je het al raden, juist die met het herfst stofje erom heen. Het is een batik stofje van Hoffman.


Verder heb ik tussendoor kans gezien om een lapje te borduren voor de regenboogkussens. Ditmaal was het voor Brandon met thema hamsters en cavia's. Ik koos voor een hamster en dit is hem geworden.


En dan kwamen er vandaag weer 4 verjaardagskaarten binnen. De eerste is van Irene en wat een werk heeft ze ervan gemaakt ... schitterend !


En deze is van Miranda ... er hangen hele mooie bedels aan

Ook van Nadia kwam een super leuke kaart met een zelfgemaakte bezem erop

Tot slot een kaart van Mireille met een mooie vogelverschrikker

Geen opmerkingen: