Privacy verklaring

donderdag 19 maart 2009

Ostara ... het lentefeest !

Zaterdag 21 maart is het ostara. Andere namen zijn: lente-equinox, eostre's dag, lentefeest. Wij zijn door vrienden uitgenodigd om samen met hen en nog een paar andere het lentefeest te komen vieren. Dat wordt zaterdag dus een rit van ruim 3 uur richting Emmen. We blijven daar slapen en komen dan zondag weer terug, anders is het niet te doen vanwege de afstand.

Michiel gaat morgenmiddag voor hij gaat werken al 2 appelkruimeltaarten bakken en ik bak  morgenavond 3 quiche's om mee te nemen, die we zaterdagavond met zijn allen op zullen eten .... daar ga ik vanuit tenminste 
Ik kies voor quiche omdat met het lentefeest eieren centraal staan en in de quiche gaan eieren.  's Avonds zal er volop gedanst worden en muziek gemaakt worden rond de vuurkorf om de lente te begroeten. Wij hebben er al zin in, zeker ook om onze vrienden na een lange tijd weer te zien.


Dag en nacht zijn op deze dag even lang. Balans is op dit punt bereikt. De tijd voor een nieuw begin en het verzorgen van je tuin.
Ostara stamt van de naam van de godin Eostra. Het is geen toeval dat dit precies zo klinkt als het engelse easter (pasen). Weer een voorbeeld van de overname van oude gebruiken door de christenen. Ostara is ook een van de meer kleurrijke feestdagen.
Feesten en gezellig met elkaar omgaan op deze feestdag is belangrijk, evenals de terugkeer van kleur en lente. Equinoxen zijn tijden van balans tussen licht en duisternis, als de dag en de nacht evenlang zijn.   De wereld is herboren en komt tot leven. De balans keert. Licht overwint duisternis. De winter is voorbij. Vier het !


Het ei is een krachtig symbool. Het wordt bijna overal gezien als een symbool voor vruchtbaarheid, hergeboorte en herrijzing. De haas is ook het beeld van vruchtbaarheid en hoort bij de voorjaarsgodin. Haar kudde bestaat uit louter hazen.
De godin laat zich op haar nachtelijke omzwervingen door hazen lichtjes vooruitdragen. Hazenlegers worden vaak beschouwd als de plaats waar kinderen vandaan komen. Hazen en kinderrijkdom horen bij elkaar.


Kruiden: vijfvingerkruid, krokus, kamperfoelie, iris, jasmijn, aardbei, viooltjes
Wierook: viooltjes, jasmijn, roos
Olie: lotus, magnolia, gember
Edelstenen: amethist, aquamarijn, rode jaspis, rozenkwarts, maansteen
Kaarskleuren: alle pastelkleuren, groen, goud, geel
Voedsel: hard gekookte eieren, eiergerechten, honingcake, vers fuit, wafels
Drank: melk, punch, lindebloesemthee, paardebloemthee.
Versieringen: hardgekookte eieren met magische symbolen, voorjaarsbloemen

Wij wensen jullie allemaal een

Geen opmerkingen: