Over 2 dagen is het weer pasen. Nu vieren wij zelf dit christelijk paasfeest niet maar kijken wel uit naar de extra vrije dag op de maandag . Wij hebben ons "paas"feest al achter de rug in de vorm van Ostara (blogje van 19 maart) wat we gevierd hebben op 21 maart.
Gistermiddag gingen we boodschappen doen en naar de slager om vlees te halen. Op de toonbank stond een hele grote chocolade paashaas en ik zag Michiel al verlekkerd kijken . Als je 1 ons gebraden gehakt kocht kreeg je een lot en met dat lot waren zulke paashazen te winnen. Ik had onderhand mijn bestelling bij elkaar toen Michiel zei: "Doe ook nog maar 1 ons gebraden gehakt". Ik keek Michiel alleen maar aan met een blik van: jij eet niet eens gebraden gehakt. Gelukkig doe ik het wel graag op mijn boterham dus dat snijvlees komt wel op.
Nadat de verkoopster het snijvlees bij het andere vlees had gedaan, betaalde ik en kreeg toen mijn lot wat zij uit het bonnenboekje scheurde ...
Leuk nummer dacht ik nog. De verkoopster zei: "als je een stempel achter op het lot hebt staan dan heb je een paashaas gewonnen". Ik draai mijn lot om en wat denk je .... EEN STEMPEL !!!
Michiel glunderen tot achter zijn oren .. als een klein kind keek hij naar de paashaas die hem overhandigd werd. Het enige wat ik zei was: "Je laat hem toch wel heel tot ik er een foto van heb gemaak voor op mijn weblog ?" En gelukkig knikte hij ja, zodat ik deze reuze paashaas hier kan laten zien. Reuze paashaas inderdaad, want hij is maar liefst 38 cm. hoog. Dat wordt de komende dagen smullen ! De paashaas komt van
Rousseau, voor als u er ook een wilt gaan halen.
Hoe is de paashaas eigenlijk ontstaan?
De paashaas is een fictieve haas waarvan aan kinderen wordt verteld dat hij paaseieren brengt op Pasen.
In België en Frankrijk vertelt men de kinderen dat de paaseieren door de paasklokken gebracht worden. De klokken zijn na het luiden tijdens het Gloria van de H. Mis op Witte Donderdag naar Rome vertrokken om er de eieren te halen. Deze klokken hebben de vorm van kerkklokken met vleugeltjes en vliegen door de lucht. Deze paasklokken-traditie bestaat in Nederland alleen in het zuiden van Limburg.
Nederland
In Nederland heeft de haas een mandje op zijn rug met daarin eieren waarvan niet duidelijk is door wie ze gelegd zijn. Sommige kinderen wordt verteld dat de paashaas ze verstopt, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon tussen de planten. Een enthousiaste speurtocht op paasmorgen hoort uiteraard bij deze traditie. Tegenwoordig wordt dit vaak met chocolade-eieren gedaan.
Ook wordt de haas veel gebruikt in kunst in de vorm van beeldjes en paasschalen rond de paastijd. Ook het beschilderen van beeldjes en eieren wordt veel gedaan.
Oorsprong
Zeer veel heidense gebruiken waarmee de terugkeer van de lente gevierd werd, zijn in de gebruiken rond het christelijke Paasfeest overgenomen.
Het ei is het zinnebeeld van het ontkiemende leven in het vroege voorjaar. De haas is een van oorsprong heidens symbool en is altijd een zinnebeeld van vruchtbaarheid geweest.
Vroeger vond men eieren in oude hazenlegers en/of konijnenholen die gelegd worden door verschillende vogelsoorten, vandaar de link met paashaas en eieren. Vroeger was het de tijd dat men het land op ging om te foerageren naar voedsel.
Varianten
Verder is de haas vervangen door een haan in Beieren, een kip in Tirol, door een vos in Thüringen en in Westfalen, en een koekoek in Hannover.
Iedereen alvast fijne dagen gewenst !
(dit logje op tijd gemaakt, want als straks het zonnetje doorbreekt, ben ik heerlijk buiten. Temperatuur die wordt verwacht ligt tussen de 21 en 23 graden vandaag ).