Privacy verklaring

dinsdag 23 september 2008

Mabon

Gisteren eerst een lapje voor een regenboogkussen geborduurd. Ik kreeg voor dit kussen een lapje aida toegestuurd wat al bedrukt was met vlindertjes in zachte kleuren. Het kussen is bedoelt voor iemand die bevallen is van een levenloos jongetje en hopelijk kan dit kussen haar wat troost en steun geven.
Ik wilde graag aan dit kussen meewerken omdat mij dit ook is overkomen 26 jaar geleden (voorjaar 1982. Mijn zwangerschap ging toen mis met 6 1/2 maand en ook ik beviel van een levenloos jongetje.
Thema's voor dit kussen waren: Nijntje, Taddy Teddy en somebunny to love. Ik koos voor een Somebunny to love konijntje omdat ik die zo leuk vind.


Vanavond gaan wij Mabon vieren. Vanmiddag ga ik al mini cake-jes bakken met een appel-notenvulling. Wat betekend Mabon ? Hieronder volgt een uitleg.

 Mabon is de oude naam voor de herfstequinox, het hoogtepunt van het najaar. Andere namen zijn ook wel Tweede Oogstfeest of Wijnoogst. het wordt gevierd tussen 20 en 23 september.
Met Mabon komt de zon exact in het Oosten op en gaat exact in het Westen onder en heeft precies een boog van 180 graden. Na Mabon zal de zon steeds meer Zuidelijk opkomen en ondergaan tot opnieuw de kortste dag aangebroken is met Yule (rond 22 december).

Keltische traditie
De naam Mabon is afkomstig van de Keltische god, die voluit ‘Mabon ap Modron’ heet, wat ‘jeugd, zoon van de moeder ‘ betekent.
Het oogsten dat rondom Lughnasadh (1 augustus) is begonnen vindt nu een einde en het feest is voornamelijk een ritueel van dankzegging aan de zon en de maan, god en godin.
Men "bidt" voor het overleven van de komende winter. Het verschijnsel dat dag en nacht even lang zijn, net als op de dag van Ostara (rond 21 maart), wordt gezien als een balans tussen vrouwelijke en mannelijke krachten. Op deze dag houden licht en donker elkaar in evenwicht, waarna het korten der dagen weer wordt ingezet. Er wordt een oogstfeest gehouden waarbij de Goden worden gedankt voor de oogst die ons in staat zal stellen de koude winterperiode door te komen.


Oogst binnen halen
Het is het seizoen van noten, appels en druiven. Het huis word versierd met gedroogde bladeren en feestelijke schalen met fruit. Men gaat de wildernis en de bossen in om zaadbollen te verzamelen en te drogen. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt om het huis mee te versieren of om te bewaren voor het verwerken van kruiden.
Men viert de tweede oogst en tevens het einde van de oogsten. Het duister neemt het licht over. Door het tentoonstellen en eten van de oogstproducten doet men aan sympathische magie (uitbeelden wat je wilt hebben), zodat er voldoende voedsel zal zijn tijdens de winter.
Je kunt nu je eigen persoonlijke oogst van het afgelopen jaar vergaren, symbolisch, en dicht bij je hart houden in de komende maanden van afnemende energie. Hierdoor kun je inventariseren wat je gegeven is en wat je hebt moeten opgeven om te kunnen oogsten. Het is belangrijk om op dit moment te kijken naar wat je hebt volbracht dit jaar en daarvoor te danken.
Je denkt na over je successen en prestaties. Je kijkt ook naar de geleerde lessen van bepaalde dingen die niet succesvol waren. Deze lessen zijn zaadjes waaruit nieuwe projecten zullen groeien.

De Welsh-Keltische traditie vertelt het verhaal van Cullwch en Olwen. Hoe deze god gekerkerd is en bevrijd moet worden. Het bevrijden van de god uit zijn kerker staat symbool voor de ziel die verdwaald is op weg naar de andere wereld en ‘bevrijd’ moet worden. Het feest van Mabon is de belofte dat de ziel de andere wereld zal bereiken met Samhain (31 oktober).


Mabon vieren
Wat kan je doen om Mabon te vieren en je (weer) te verbinden met dit seizoen?

Buiten
Ga de natuur in en maak een herfstwandeling. Verzamel dennenappels, eikels en (tamme) kastanjes en alles wat je kunt vinden in het bos en droog het. Ga noten rapen en bessen plukken. Ontdek paddenstoelen maar laat ze staan! Verzamel zaadbollen en zaaddoosjes. Strooi zaden voor de vogels, zodat zij je de hele winter geluk zullen bezorgen.
In huis als je een open haard hebt of buiten in de tuin of op het balkon.
Steek de open haard aan of haal de barbecue of vuurkorf weer tevoorschijn en maak vuur. Rooster marshmallows en tamme kastanjes bij het vuur.

In huis
Maak een Hoorn des Overvloeds (dit is een rieten mand in de vorm van een hoorn en vul die met seizoenvruchten, bloemen, herfstbladeren en noten. Maak slingers van gedroogde bladeren. Versier je huis met groente, fruit en noten. Bak een appel-noten taart. Vertel het verhaal van Mabon en zijn moeder Modron.
Wees je bewust van wat je hebt volbracht het afgelopen jaar en wees er dankbaar voor. Bereid je voor op de komende wintertijd, de donkere periode die eraan komt. Donkere tijden in de natuur, maar het geeft je de gelegenheid tot rust te komen na het harde werken van de afgelopen maanden. Je hebt het verdient!


Het verhaal van Mabon
Mabon ap Modron, is de jonge Zoon, de Goddelijke Knaap, of beter gezegd, de Zoon van het Licht. Modron is zijn moeder, de Grote Godin, Hoedster van de Andere Wereld, Beschermster en Genezeres. Zij is de Aarde zelf.
Deze eeuwige Drievoudige Godin vertegenwoordigt het aardse en het Goddelijke, de energieën van drievoud en het totale Zijn als oneindig aspect in ons Universum. Zij is de oorsprong van onze Oorspronkelijkheid. Zij vertegenwoordigt onze Goddelijke Natuur.
Mabon, zoon van Welshe godin Modron, zou toen hij pas drie nachten oud was zijn ontvoerd en gevangen gezet in Gloucester. Maar omdat hij de hond in bedwang had die Cullwch nodig had om de hand van Olwen te winnen, werd hij bevrijd.
Als Mabon wordt ontvoerd verzinkt zijn moeder in weemoedige treurnis. En ofschoon zijn verblijfplaats in nevelen gehuld blijft, wordt Mabon uiteindelijk bevrijd met behulp van de wijsheid en het geheugen van de oudsten der levende dieren, de Merel, de Hertenbok, de Uil, de Arend en de Zalm. Degene die hem probeert te vinden stelt ieder totemdier de rituele vraag:”Zeg mij of gij iets weet van Mabon, de zoon van Modron, die toen hij drie nachten oud was werd weg gehaald van tussen zijn moeder en de muur?”
Maar al die tijd heeft Mabon als een tevreden gevangene vertoefd in Modron’s magische Andere Wereld; Modron’s moederschoot. Dat is een heerlijk oord vol koestering, maar ook vol uitdagingen. Alleen vanuit een zo wonderbaarlijk oord van hernieuwde kracht kan Mabon worden herboren als zijn moeders voorvechter, een bron van vreugde en de Zoon van het Licht. Mabon’s licht is de Aarde in getrokken, waar het voldoende kracht en wijsheid vergaart om tot nieuw zaad te worden.

Dingen die je kunt gebruiken bij je ritueel:

Kruiden en planten:          
Druiven, Tabak, Ceder, Hazelaar, Hop, Appel, Bessen, Bosbes, Naaldbomen, Eikels, Asters, Benzoë, Varens, Kamperfoelie, Goudbloem, Mirre, Eikenbladeren, Passiebloem, Roos, Salie, Salomon’s zegel, Distels
Kleuren:                                  
bruin, oranje, violet, diep goud, indigo, donkergeel, koper, paars
Eten en drinken:                  
wijn, appelcider, bessenthee, maïs, brood, noten, wortelen, aardappels, uien, druiven, zaden, gedroogd fruit, meelproducten, groenten, bier
Edelstenen:                             
Carneool, Lapis Lazuli, Saffier, Gele Agaat, Gele Topaas, Amethist,
Wierook:                                    
Mirre, Sandelhout, Oakmoss, Jeneverbes, Benzoë, Salie
Goden:
Mabon, Thor, bacchus, Dionysus
Godinnen:              
Persephone, Demeter, Ceres, Inanna
Altaarversieringen:          
wijnranken, zaadbollen, herfstbladeren, eikels, dennenappels, granaatappels, klein drievoudig  godinnen beeldje om de Moeder te vertegenwoordigen


Geen opmerkingen: