Privacy verklaring

vrijdag 6 april 2007

Wat is een pentagram

Vandaag kreeg ik een vraag over wat een pentagram is en dat vond ik wel een leuk thema voor dit blogbericht.

Hoe ziet een pentagram eruit? Een pentagram is een ster met 5 punten, die getekend word met een ononderbroken lijn. Iedere punt staat in verbinding met een element. Dit is een plaatje van een pentagram:


Nu vraag je je waarschijnlijk af: er zijn 5 punten en slechts 4 elementen, een beetje vreemd nietwaar?
Neehoor, de vijfde punt staat voor het grote geheel, contact met de hemelse krachten, de God en Godin die alles windstreken omvat. De bovenste punt is als het ware de punt die uitkijkt over de andere, beschermer van alles dat onder hem is.

Het pentagram is het belangrijkste en bekendste symbool uit de wicca. Mensen die zich niet inlaten met alternatieve religies of overtuigd christen zijn, verbinden dit teken vaak met satan.
Helaas wordt deze visie door nog teveel mensen gedeeld, waardoor wicca bijna altijd in een donker hoekje wordt gestop en dat terwijl de wicca helemaal geen satan erkent. Dit is iets wat door christenen in het leven is geroepen.


Een pentagram met een cirkel eromheen heet een Pentakel, dit word tevens gebruikt op het altaar. Op het altaar staat een pentakel voor het vrouwelijke element noorden en het element aarde.
Door veel heksen word de pentakel als het gedragen word aan een hangertje, gewoon een pentagram genoemd. Voor heksen heeft een pentagram een speciale betekenis.
Sommige heksen dragen een pentakel/pentagram voor de eenheid met alle elementen te symboliseren, andere heksen dragen het omdat het een mensvorm symboliseert die omgeven is door universele kennis/het al/de mensheid/de natuur (het rondje eromheen). Andere heksen dragen het omdat ze het mooi vinden, en sommige heksen dragen er helemaal geen een.


De cirkel staat in de wicca voor eeuwigheid. Deze betekenis is niet moeilijk te verklaren. De cirkel is een rondgaande lijn zonder einde.
In wicca is de cirkelbeweging van het leven een belangrijk thema. Alles blijft altijd in beweging, wordt geboren, verouderd, sterft en wordt opnieuw geboren. Deze kringloop kan ook als cirkel gezien worden. Op het moment dat er een fase weg valt, wordt de cirkel verbroken met als gevolg dat niets meer zo kan gaan zoals het ooit was of behoorde te zijn.

Pentagrammen zijn ook te vinden in de natuur, denk bijvoorbeeld maar aan een appel. Als je die DWARS (dus niet in de lengte zoals je een appel normaalgesproken doorsnijd) doorsnijd, dan zie je een 5puntige ster, een pentagram.


De elementen

Er zijn vier elementen: aarde, lucht, vuur en water. Ik zal eerst eens een letterlijke uitleg van deze elementen geven.


Aarde
Wij wonen op de aarde, de aarde is een planeet.
Lucht
Zonder lucht kunnen wij niet leven, er zit immers 20% zuurstof in de lucht, en dat hebben wij nodig om te leven.
Vuur
Vuur geeft ons licht en warmte. We steken een kaars aan als het donker is de stroom is uitgevallen, we gaan voor de openhaard zitten als we het koud hebben..
Water
We bestaan voor 70% uit water, dus zonder water kunnen we ook niet. De wereld bestaat voor het grootste deel uit water.

De elementen kunnen niet zonder elkaar bestaan. Er is immers geen vuur als er geen lucht bij kan, en er kan geen water zijn als er geen aarde is om op te 'zijn'. En zo zijn er nog tal van dingen te bedenken. Het een gaat dus over in het ander.



Behalve de letterlijke betekenis, is er ook de symbolische betekenis, dit is waar het om draait als je de wachters van het element aanroept, etc.

Aarde
Staat voor praktisch, verstandig en betrouwbaar. De kleuren die met aarde associeren zijn bruin en groen. Aarde associeert zich ook met het noorden en de nacht.
Lucht
Staat voor opgewektheid, creativiteit en communicatie. De kleur die zich met lucht associeert is geel en lichtblauw. Lucht associeert zich ook met het oosten en met de ochtend.
Vuur
Staat voor daadkrachtigheid, energie, vernietiging en activiteit. De kleur die zich met vuur associeert is rood en oranje. Vuur associeert zich ook met het zuiden en met de middag.
Water
Staat voor gevoeligheid en voor wijsgierigheid. De kleur die zich met water associeert is blauw. Water associeert zich ook met het westen en met de avond.


De komende dagen hebben ze heel mooi weer voorspeld. Gisteren scheen hier het zonnetje ook en de honden hebben dan gelijk zoiets van ... de zon opzoeken.



Geen opmerkingen: