Privacy verklaring

donderdag 4 augustus 2011

Celtic BOM 8 - Lughnasadh

Afgelopen maandag was het Lughnasadh en dit staat ook centraal voor het 8e blok van de Celtic BOM in de vorm van een korenschoof. Inmiddels is dit blok alweer gemaakt door mij, nog maar 4 blokken te gaan.
Last monday it was Lughnasadh and this was the theme for the 8th block of the Celtic BOM in the form of a corn sheaf. I already made the block, only 4 blocks to go.


Lughnasadh (31 Juli - 1 Augustus) ook bekend als Lammas, is het eerste feest van het oogstseizoen. De symbolen voor dit feest zijn de tekens van oogst, broden, vruchten en wijn. Het was traditioneel om een gedeelte van de oogst aan de Goden en de voorvaderen te offeren en dan te feesten ter ere van hun.  Dit is ook een goede tijd om kruiden voor magisch gebruik voor komende herfst en de winter sabbats te oogsten.

Lughnasadh (July 31- August 1st or 2nd) also known as Lammas, this is the first festival of the harvest season. Symbols for this festival include the signs of harvest, breads, fruits and wine. It was traditional to offer up a portion of the harvest to the Gods and Ancestors and then feast in their honor. This is also a good time to harvest herbs for magical use for upcoming Fall and Winter Sabbats.


Traditioneel begint het feest bij zonsondergang, de avond voor de feestdag. Je bedankt in de vorm van een offer voor de oogst die je hebt ontvangen. Niet alleen de materiele, maar ook de spirituele en geestelijke oogst. Het thema is de opoffering . De dood is noodzakelijk om hergeboorte mogelijk te maken.
Lughnasadh is een moment om te genieten van je rust na gedane arbeid. Een tijd van delen, analyseren en evalueren. Een tijd om je huidige situatie te bekijken en te leren van de manier waarop je kon oogsten van wat je gezaaid had met Ostara.

The festival traditionally starts the evening for the holiday at sun perdition. You thank in the form of a sacrifice for the harvest which you have received. Not only the material, but also the spiritual and mental harvest. The theme is sacrifice. Death is necessary to make reborn possible.
Lughnasadh is a moment to enjoy your rest after done labour. A time of to share, analyse and evaluate. A time to examine and learn your current situation of the way you could harvest of what you had sown with Ostara.Gezien het jaargetijde leent deze sabbat zich uitstekend voor een viering in de buitenlucht. Een open plek in het bos of een viersprong in landelijk gebied is hiervoor het meest ideaal. Maar de privacy van je eigen tuin werkt ook prima.
Je kunt graanhalmen gebruiken om je altaar te versieren of de cirkel te markeren. Het is traditioneel om graanpoppetjes te maken. Graanpoppetjes  zijn het symbool  van de Godin van graan en de nieuwe graanpoppen werden op deze dag gemaakt terwijl de oude tijdens deze sabbat werden verbrand voor goed geluk.

Given the season this Sabbath lends himself sticking out for a celebration in the open air. A place in the woods or countryside is for this most ideal. But the privacy of your own garden works also very well.
You can use corn to decorate your altar or to mark your circle. Its a tradition to make corn dollies. Corn dollies are symbols of the Goddess of Grain and new corn dolls were crafted on this day as the old ones burned in the Sabbat fire for good luck.

Graanpoppetje / Grain doll


Maispoppetje / Corn doll

Het is leuk om nu een brood te bakken. Het brood kan deel uitmaken van je feestmaal en een deel kun je offeren tijdens het ritueel. Offer je slechte gewoontes in de vorm van symbolen in het vuur zodat er plaats komt voor het nieuwe. Deel je rijkdom met minder gefortuneerde. Dit kan in vele vormen: een gift, een helpende hand, een goed gesprek. Je kunt ook een dagje gaan helpen appels plukken op de boerderij.

It is nice to bake bread now. Bread can be part of your feast and a part you can sacrifice during the ritual. Sacrifice your bad habits in the form of symbols in the fire so there will be place  for new ones. Share you wealth with less wealthy. This is possible in a lot of forms: a gift, a helping hand, a good conversation. You can also help a day on a farm to pick apples.Kleuren: Oranje, goud, groen, geel, rood en wit
Voedsel: Brood, graan en maïs, appels, zomervruchten
Bloemen/planten: Zonnebloemen, lavendel, maïs, graan, rijst, heide
Stenen: Gele diamant, citrien, tijgeroog, amber
Dieren: Geit, haan
Wierook: Eucalyptus, lavendel, kaneel, cederhout,rozemarijn.

Colors: Orange, gold, green, yellow, red and white
Food: Bread, grain and corn, apples, summerfruit
Flowers/plants: Sunflower, lavender, corn, grain, rice, heather
Gemstones: Yellow diamond, citrien, tiger's eye, amber
Animals: Goat, rooster
Incense: Eucalyptus, lavender, cinnamon, cedarwood, rosemary.5 opmerkingen:

marijke's crea zei

Wat heb je weer een mooi blok gemaakt en je verhaal is een feest om te lezen!
groetjes Marijke

Dear Jo zei

Ik ben zo benieuwd naar het eindresultaat van deze quilt. Het is er bij mij niet van gekomen om de blokken te maken. Je uitleg is ook weer heerlijk om te lezen.

Anoniem zei

het blok ziet er heel mooi uit, heel toepasselijk ! Ik hoop dat je een fijne Lughnasadh hebt gehad.
Een hele fijne dag.

Jane in Wales zei

Leuk, dat korenschoof blok! Doet me denken aan vroeger toen wij huisje speelden tussen de korenschoven, die een soort tent vormden.
groetjes
Jane

Cristina zei

Your post is a feast for eyes, mind and soul, as usual! :-)